Na wielkiej ekspozycji w regionie kojarzonym z najlepszą kuchnią włoską - Emilia-Romania, zaprezentowano bogate dzieje i tradycje produkcji lodów. Największą atrakcją dla turystów i zwiedzających jest degustacja różnego rodzaju przysmaków.
Obiekt muzealny został urządzony w budynku na terenie fabryki produkującej maszyny do lodów. Ta włoska firma jest znana na całym świecie. Zainteresowani mogą zobaczyć pierwsze prymitywne sposoby wytwarzania lodów, a także nowoczesne urządzenia wykorzystywane w obecnych czasach.
Oprócz zabytkowych maszyn w muzeum znajduje się 10 tys. fotografii i archiwialnych dokumentów przedstawiających powolny rozwój tej branży oraz znaczną przewagę Włoch w tej dziedzinie. Nie można było zapomnieć o zasługach włoskiej księżnej Katarzyny Medycejskiej, która wprowadziła zwyczaj robienia sorbetów.
Muzeum lodów jest drugim oryginalnym obiektem wykorzystującym swój potenciał. Kilka lat temu koło Bolonii został otwarty Uniwerytet Lodów, który do dziś jest oblegany przez uczniów z całego świata. W laboratoriach uniwersytetu uczestnicy płatnych kursów poznają tajemnice wytwarzania lodów, tylko po to, aby w przyszłości otworzyć własne lodziarne w swoich ojczystych krajach. Studenci mają możliwość eksperymentowania nowościami smakowymi, jak lody o smaku czerwonego wina, oliwy, parmezanu, bazylii.
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !