Jak podkreślają autorki: - Obciążenie środowiska wynikające z nadprodukcji i marnotrawstwa żywności wciąż rośnie, dlatego tak istotne jest zagospodarowanie ogromnej ilości powstających odpadów. Opracowując nowe metody ich przetwarzania trzeba mieć na celu nie tylko ochronę środowiska naturalnego, ale także zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń.
Wzrost ekologicznej świadomości społeczeństwa doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych. Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka zaznacza: - W celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Taka produkcja przynosi również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery.
Na czym polega innowacyjność rozwiązania proponowanego przez zespół z Politechniki Łódzkiej?
Na rynku dostępne są opakowania i naczynia jednorazowe z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednakże, do ich produkcji wykorzystuje się surowcowe o cechach konsumpcyjnych, które nie są trudnym w zagospodarowaniu odpadem. Stanowią pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.
- Nasz zespól opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego – mówi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. – Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania.
Opakowania i naczynia jednorazowych wykonane z odpadów roślinnych z branży spożywczej mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja.
Pomysł opracowany przez zespół naukowy z Politechniki Łódzkiej bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.
Na zdj. autorki rozwiązania trzymają jadalne opakowania wykonane zgodnie z opracowaną technologią. Od lewej: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz oraz dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !