Miód jest jednym z nielicznych naturalnych produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz właściwościach prozdrowotnych, w tym antyoksydacyjnych, immunomodulujących, prebiotycznych oraz przeciwdrobnoustrojowych. Znaczna część związków bioaktywnych nie dociera jednak do jelita ze względu na ich wysoką labilność oraz degradację spowodowaną niskim pH kwasów żołądkowych.
Zespół badawczy z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności podjął się wyzwania, jakim jest utrwalenie miodu w postaci proszku, przy zastosowaniu enkapsulacji. Sukces w prowadzonych badaniach odnieśli: dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ, dr inż. Gabriela Kowalska, dr inż. Karolina Miśkiewicz oraz dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik, prof. PŁ.
Naukowcy otrzymali utrwalony preparat miodu w postaci mikrokapsułek, wykorzystując metodę suszenia rozpyłowego.
– Optymalizując proces enkapsulacji miodu skoncentrowaliśmy się przede wszystkim na doborze odpowiedniego materiału opłaszczającego, jednego z głównych czynników decydujących o powodzeniu procesu - mówi dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ. - Jako pierwsi na świecie wykorzystaliśmy w roli takiego materiału naturalne biopolimery izolowane z otrąb żyta i wytłoków siemienia lnianego. Biopolimery te, wykazując istotnie wyższy potencjał bioaktywny w stosunku do naturalnego miodu, stanowiły jednocześnie wartość dodaną otrzymanych mikrokapsułek. Ponadto zastosowany rodzaj nośnika istotnie zmniejszył jego ilość w enkapsulacie do 17 proc. w stosunku do 50 proc. w obecnych już na rynku produktach.
Jak podkreślają naukowcy otrzymane mikrokapsułki będą docelowo wykorzystane jako tzw. systemy kontrolowanego dostarczania związków bioaktywnych do jelita. Mikrokapsułki miodu zostały poddane badaniom in vitro.
- Wyniki analiz pokazały, że związki fenolowe, wszak bardzo pożyteczne dla naszego organizmu, w otrzymanym proszku miodowym mają średnio o 85 proc. wyższą biostabilność podczas symulowanego trawienia w żołądku, co przekłada się na ich wyższą biodostępność na odcinku jelita cienkiego. Innowacyjny proces enkapsulacji pozwolił na uwolnienie od dwu- do dziesięciokrotnie większej ilości związków bioaktywnych w jelicie cienkim w odniesieniu do ilości związków uwolnionych z miodu w naturalnej formie – wyjaśnia dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ i dodaje – Nasze mikrokapsułki miodu z dobrym skutkiem mogą być też wykorzystane między innymi jako preparat wspomagający gojenie się ran lub nutraceutyk o potwierdzonych właściwościach immunomodulujących, czyli regulujących odpowiedź odpornościową organizmu i prebiotycznych, z możliwością ukierunkowanego, kontrolowanego uwalniania w jelicie.
Opracowana metoda utrwalania miodu przez jego enkapsulację jest chroniona zgłoszeniem patentowym P.433321. Zespół nie poprzestał jedynie na immobilizacji miodu. Badane są również możliwości enkapsulacji innych produktów pszczelich, tj. mleczka pszczelego (zgł. pat. P438554), pierzgi lub jadu pszczelego oraz innych surowców o wysokim potencjale bioaktywnym.
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !