11 czerwiec 2014

Smoothie – pożywne orzeźwienie na upalne lato

Dział: Zdrowie
Napisał 
Latem nie ma nic lepszego niż pożywne, zimne smoothie. Zdrowe i lekkostrawne smoothie orzeźwia oraz pełni rolę smakowitego deseru. Dodatkowo można się rozkoszować nie obawiając się zbytnio o figurę. Można je sporządzić niemal z dowolnych owoców. Najpopularniejsze są truskawki, maliny, owoce leśne, a także banany i owoce cytrusowe. Składniki oraz ich aromaty można dowolnie łączyć, opracowując ulubiony, doskonały smak.

Koktajl - smoothie można uzupełnić lodem, sokami owocowymi, jogurtem lub miodem. Bardzo popularnym ze względu na klasyczny smak oraz dostępność składników jest pomarańczowo – truskawkowy smoothie z dodatkiem banana. Smakuje wyśmienicie, gasi pragnienie, a dodatkowo dostarcza witamin w doskonale przyswajalnej formie. Poza tym, wywołuje dobry nastrój i jest syty! Bez lodu ale z dodatkiem musli lub pełnoziarnistych ciasteczek może stać się pożywnym i energetycznym śniadaniem!

Składniki na 1 porcję:

  • 0,5 banana
  • 0,5 pomarańczy
  • 100 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki Sunquicka Pomarańcza
  • 1 łyżka soku z cytryny Limmi
  • 4 kostki lodu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmieszać blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać w wysokiej szklance z grubą słomką, całość przystroić można np. truskawką. Podawać od razu po przyrządzeniu. Takie smoothie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak będzie odpowiadał każdemu. Kwaskowatą pomarańczę równoważy słodki aromat banana i dodatek Syropu Sunquick, a soczyste truskawki wraz z sokiem z cytryny orzeźwiają i chłodzą.

Zarówno jako energetyczny napój, nowoczesny deser
lub orzeźwiający drink bezalkoholowy – owocowy
smoothie sprawdzi się znakomicie.

 

Przepis na smoothie otrzymaliśmy dzięki www.indexfood.pl. Firma Index Food powstała w 1988 r. Od samego początku jej główny celem był import i dystrybucja markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystko po to, by każdy z nas mógł rozkoszować się złocistymi oliwami z oliwek, soczystym tuńczykiem, oryginalnym włoskim pesto, wyrafinowanymi octami balsamicznymi, najlepszymi hiszpańskimi oliwkami oraz dojrzewającymi we włoskim słońcu pomidorami. Wszystkie te produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć symfonię smaków charakterystycznych dla południa Europy.

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin