2 luty 2015

Makaron zapiekany z łososiem, brokułami i sosem serowym - Przepis

Dział: News
Napisał 
Prezentujemy Wam prosty i szybki przepis na pyszne danie - makaron zapiekany z łososiem, brokułami i sosem serowym.

Makaron zapiekany z łososiem, brokułami i sosem serowym

Składniki na około 4 porcje:

  • 300 gram filetu z łososia
  • Opakowanie 450 gram mrożonych brokułów
  • 100 gram makaronu (najlepiej świderki)
  • 1 kulka mozzarelli (125 gram)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Ser żółty (najlepiej Parmezan)

Sos serowy:

  • 125 gram serka Philadelphia (może być inny serek śmietankowy np. „Delikatny” dostępny w każdej Biedronce)
  • 30 gram tartego Parmezanu
  • 125 mililitrów mleka
  • Szczypta startej gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z łososia odcinamy skórę i sprawdzamy czy nie ma żadnych ości. Następnie kroimy go w dosyć dużą kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie należy doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny, łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, jednak wyciągamy go chwilę szybciej niż normalnie. Wyjmujemy go łyżką cedzakową na talerz, a wodę pozostawiamy w garnku – nie wylewamy jej!
  3. Wodę po makaronie gotujemy ponownie, a następnie wrzucamy do niej brokuły. Gotować je należy przez około 7 minut. Odcedzamy na sitku.
  4. Naczynie żaroodporne z łososiem wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, a następnie wyciągamy – piekarnik niech pozostanie wciąż włączony!
  5. Do garnka wkładamy serek Philadelphia (tak jak powyżej wspominałem, może być inny serek śmietankowy) i na małym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy 30 gram utartego Parmezanu, w kolejnym kroku wlewamy mleko i całość mieszamy aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotujemy i odstawiamy z ognia.
  6. Kulkę Mozzarelli kroimy w kostkę, a następnie razem z makaronem, sosem serowym i brokułami dodajemy do naczynia z łososiem i mieszamy. Całość posypujemy utartym Parmezanem.
  7. Naczynie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin