Makaron zapiekany z łososiem, brokułami i sosem serowym
Składniki na około 4 porcje:
- 300 gram filetu z łososia
- Opakowanie 450 gram mrożonych brokułów
- 100 gram makaronu (najlepiej świderki)
- 1 kulka mozzarelli (125 gram)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- Sól
- Pieprz
- Ser żółty (najlepiej Parmezan)
Sos serowy:
- 125 gram serka Philadelphia (może być inny serek śmietankowy np. „Delikatny” dostępny w każdej Biedronce)
- 30 gram tartego Parmezanu
- 125 mililitrów mleka
- Szczypta startej gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Z łososia odcinamy skórę i sprawdzamy czy nie ma żadnych ości. Następnie kroimy go w dosyć dużą kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie należy doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny, łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, jednak wyciągamy go chwilę szybciej niż normalnie. Wyjmujemy go łyżką cedzakową na talerz, a wodę pozostawiamy w garnku – nie wylewamy jej!
- Wodę po makaronie gotujemy ponownie, a następnie wrzucamy do niej brokuły. Gotować je należy przez około 7 minut. Odcedzamy na sitku.
- Naczynie żaroodporne z łososiem wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, a następnie wyciągamy – piekarnik niech pozostanie wciąż włączony!
- Do garnka wkładamy serek Philadelphia (tak jak powyżej wspominałem, może być inny serek śmietankowy) i na małym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy 30 gram utartego Parmezanu, w kolejnym kroku wlewamy mleko i całość mieszamy aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotujemy i odstawiamy z ognia.
- Kulkę Mozzarelli kroimy w kostkę, a następnie razem z makaronem, sosem serowym i brokułami dodajemy do naczynia z łososiem i mieszamy. Całość posypujemy utartym Parmezanem.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !