3 listopad 2014

Owady na sklepowych półkach – czemu nie?

Dział: News
Napisał 
Jedna z największych sieci supermarketów w Holandii postanowiła wprowadzić na swoje sklepowe półki jadalne owady – będzie to sprzedażowy hit?

 

Otóż jadalne robaczki maja być alternatywą dla mięsa i ryb. Jak powszechnie wiadomo są one bogate w łatwo przyswajalne białko, więc może także miłośnicy sportów siłowych będą po nie sięgać? Zawierają one bardzo małe ilości tłuszczu, a ich hodowla nie obciąża mocno środowiska naturalnego (nie potrzebują tyle miejsca co np. bydło, hodowla jest stosunkowo szybka i łatwa). Sieć zapowiada, iż możliwym będzie kupić hamburgery z larw motyli lub świerszczy – brzmi pysznie. Owady można będzie spożywać na chrupiąco lub w różnego rodzaju pastach.

Dotychczas owady można było zakupić tylko w wyspecjalizowanych sklepach spożywczych. Teraz są już one obecne w supermarketach, które liczą na wyjątkowo wysokie zyski. Jak myślicie, przyjęła by się u nas taka przekąska?

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin