28 listopad 2014

Kolor filiżanki ma wpływ na smak kawy? Naukowcy twierdzą, że tak!

Dział: News
Napisał 
No tego jeszcze nie było. Jak barwa naczynia przeznaczonego do czasowego przechowania płynu zwanego kawą, może wpływać na jego walory smakowe? Ponoć może…

 

Naukowcy… kto zrozumie naukowców? Panowie z Oksfordu na grupie, uwaga, 30 osób przeprowadzili test. Już teraz skomentuje liczebność grupy… żenada. Ta grupa jest tak reprezentacyjna jak reprezentacyjne są ankiety wykonywane przez studentów – no co! Nie udawajmy, że część z nich wypełniamy sami. Zresztą badając jakieś zjawisko, warto mieć większą grupę respondentów niż 30 osób… Ale wracając do naukowców, zaserwowali oni kawę w białych, niebieskich i przezroczystych kubkach. Panowie stwierdzili, iż kawa pita z białej porcelany jest oceniana jako najbardziej gorzka. Z kolei jako słodszą oceniono kawę pitą z niebieskich kubków. Ponoć kolor, który utożsamiamy ze smakiem gorzkim jest najlepiej widoczny w białym kubku. Mózg wtedy przyjmuje, iż kawa jest szczególnie gorzka. Ciekawe…

A jak to jest na prawdę z upodobaniami odnośnie picia kawy?

Zapoznajcie się z artykułem: https://eco-supplements.com/pl/zdrowie-i-uroda/kawowe-upodobaniach-polakow/.

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin