Różnego rodzaju procesy nowotworowe mogą powstawać na wiele sposobów. Wiele z nich rozpoczyna się kiedy za sprawą zbyt dużych ilości białek pochodzących z mięsa, zalegających w jelicie grubym, rozwija się patogenna mikroflora jelitowa. Ta działa obciążająco na układ immunologiczny i prowadzi do rozpoczęcia procesów nowotworowych. Szkodliwa mikroflora w przewodzie pokarmowym rozwija się w zastraszającym tempie wypierając pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Poza tym przeprowadza procesy gnilne . Podczas gnicia wytwarzane są toksyny i inne związki, które działają jako związki rakotwórcze. Wpływają też one szkodliwie na wątrobę, która mocno obciążona walczy z odtruwaniem organizmu. To kolejny sposób w jaki powstaje nowotwór. Żeby uniknąć wielu chorób wystarczyłoby więc po prostu zastąpić w naszej diecie mięso innymi, zdrowszymi produktami.
ZDROWSZA ALTERNATYWA
W sklepach znaleźć można wiele produktów, które również mogą być źródłem białka dla naszego organizmu. Są to oczywiście produkty pochodzenia roślinnego. Spożywając dostarczamy sobie odpowiedniej ilości białka, witamin i minerałów, a przy tym nie narażamy się na choroby wywoływane jego nadmiarem.
Źródeł białka jest mnóstwo. Znajduje się ono w produktach mlecznych, takich jak sery, jogurty czy mleko. Zawierają one jednak również sporo tłuszczu. Dlatego zdrowsze są tutaj białka pochodzenia roślinnego. Można je znaleźć w produktach sojowych, fasoli, soczewicy, grochu. Możemy również uzupełniać poziom białka jedząc różnego rodzaju kasze, makarony, pieczywo razowe i nasiona. Wegenie natomiast zapotrzebowanie na białko uzupełniają jedząc orzechy, których królem jest migdał.
Jednym z bardzo ważnych dla naszego organizmu pierwiastków jest żelazo. Bierze ono udział w tworzeniu hemoglobiny, a jego niedobór powoduje anemię, osłabia naszą odporność i koncentrację. Dlatego też ważnym elementem powinny być w naszej diecie zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe. Bogatym źródłem żelaza jest również chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy i suszone owoce. Pamiętajmy przy tym, że wchłanianiu żelaza sprzyja witamina C.
Wapń odpowiedzialny za wzrost i zdrowie kości i zębów również znajdziemy w produktach roślinnych. Bogatym źródłem tego pierwiastka są na przykład ziarna sezamu, tofu, szpinak, brokuły i inne zielone warzywa, rośliny strączkowe, mleko sojowe, migdały oraz pomidory.
W potrawach z soczewicy, w dyni, chlebie pełnoziarnistym, brązowym ryżu, ziarnach sezamu, orzechach i pieczarkach nasz organizm czerpie cynk. Jest on odpowiedzialny za wzrost organizmu i zdrową skórę.
Rośliny zaopatrują nas również w potrzebne do życia witaminy. Znajdują się głównie w owocach i warzywach. Na przykład witaminę B12, która podobnie jak żelazo bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi możemy czerpać z tofu, wzbogaconego mleka sojowego czy produktów mlecznych. Najbogatszym i podstawowym źródłem witaminy D wspomagającej wchłanianie wapnia jest światło słoneczne. Poza tym znajduje się w margarynie roślinnej, produktach mlecznych i zbożach.
Tak więc jak widać dieta wegetariańska jest o wiele zdrowsza od mięsnej. Wyłączając mięso z naszego jadłospisu unikniemy wielu groźnych chorób. Mówienie, że życie bez mięsa jest niemożliwe to bzdura. Wszystkie potrzebne nam do życia składniki odżywcze, minerały i witaminy możemy znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego.
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !