Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo – wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.
Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i tartą gorzką czekoladą.
Cały przepis na naszym blogu: http://kulinarnie.ona24.eu/przepisy/pyszny-lekki-tort-orkiszowy-z-puszystym-kremem-z-ricotty-i-chrupiacymi-puffingowanymi-wisniami/
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !