26 marzec 2015

Gulasz Stroganow z pieczonym plackiem ziemniaczanym – przepis

Dział: News
Napisał 
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne danie obiadowe, które jest proste w przygotowaniu, a w dodatku smakuje znakomicie - Gulasz Stroganow z pieczonym plackiem ziemniaczanym.

Gulasz Stroganow z pieczonym plackiem ziemniaczanym

Składniki:

Placek Ziemniaczany:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Gulasz Stroganow:

  • 200 g polędwicy wołowej lub wiepszowej
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Kubek bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Mielona papryka czerwona

Jak przygotować:

Placek ziemniaczany:

  1. Ziemniaki i cebule ścieramy na paski na tarce, następnie naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Dodajemy ziemniaki i cebule. Solimy, pieprzymy i mieszamy z około 3 łyżkami oliwy.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Smażymy przez około 25 minut, a następnie włączamy górną grzałkę, a temperaturę nieco zwiększamy. Pieczemy aż do zarumienienia jeszcze około 5-10 minut.

Gulasz Stroganow:

  1. Polędwicę kroimy na cienkie plasterki w poprzek włókien, a następnie w paski. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę natomiast w drobną kosteczkę.
  2. Cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy całość około 3 minuty, dodając w międzyczasie musztardę.
  3. Wlewamy gorący bulion i gotujemy całość około 5 minut, aż płyn się zredukuje. Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę całość gotujemy.

 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin