Gulasz Stroganow z pieczonym plackiem ziemniaczanym
Składniki:
Placek Ziemniaczany:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Oliwa
Gulasz Stroganow:
- 200 g polędwicy wołowej lub wiepszowej
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- Kubek bulionu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- Mielona papryka czerwona
Jak przygotować:
Placek ziemniaczany:
- Ziemniaki i cebule ścieramy na paski na tarce, następnie naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Dodajemy ziemniaki i cebule. Solimy, pieprzymy i mieszamy z około 3 łyżkami oliwy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Smażymy przez około 25 minut, a następnie włączamy górną grzałkę, a temperaturę nieco zwiększamy. Pieczemy aż do zarumienienia jeszcze około 5-10 minut.
Gulasz Stroganow:
- Polędwicę kroimy na cienkie plasterki w poprzek włókien, a następnie w paski. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę natomiast w drobną kosteczkę.
- Cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy całość około 3 minuty, dodając w międzyczasie musztardę.
- Wlewamy gorący bulion i gotujemy całość około 5 minut, aż płyn się zredukuje. Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę całość gotujemy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !