Makaron zapiekany ze szpinakiem i trzema serami
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu (duże muszle)
- 450 gram mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie Fety
- 1 opakowanie sera pleśniowego
- Ser żółty (do tarcia)
- Puszka pomidorów krojonych
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Gotujemy makaron tak aby był „al dente”. Odcezamy.
- Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy aż woda odparuje. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę Fetę.
- Sos pomidorowy (opcjonalnie), jednak polecam. Puszkę pomidorów wylewamy na rozgrzaną patelnie. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem aż będziemy w stanie łopatką podusić na „ciapę”. Sos wylewamy na spód naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonego olejem lub masłem.
- Muszle faszerujemy. Na górę dodajemy kawałek sera pleśniowego, a następnie posypujemy startym serem. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-25 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !