Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 pomidory
- 1 kulka Mozzarelli
- 3 jajka
- Sól
- Pieprz
- Olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i odstawiamy, aby nieco ostygły.
- Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będziemy w stanie rozgnieść je drewnianą łyżką i doprowadzić do stałej konsystencji. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem.
- Do naczynia zaczynamy wykładać warstwy. Najpierw ziemniaki, następnie pomidory, na nie plasterki mozzarelli. Najlepiej aby ostatnią warstwą były ziemniaki.
- W miseczce roztrzepujemy jajka. Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wylewamy na wierzch naszej zapiekanki.
- Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na 45 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !