19 luty 2015

Przepis na prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną z pomidorami

Dział: News
Napisał 
Mamy dla Was kolejny prosty przepis, który jest łatwy w przyrządzeniu i oczywiście na studencką kieszeń.

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 1 kulka Mozzarelli
  • 3 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i odstawiamy, aby nieco ostygły.
  2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będziemy w stanie rozgnieść je drewnianą łyżką i doprowadzić do stałej konsystencji. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem.
  4. Do naczynia zaczynamy wykładać warstwy. Najpierw ziemniaki, następnie pomidory, na nie plasterki mozzarelli. Najlepiej aby ostatnią warstwą były ziemniaki.
  5. W miseczce roztrzepujemy jajka. Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wylewamy na wierzch naszej zapiekanki.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na 45 minut.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go innym !

Aktualności

Nauka i rozwój

Informacje o plikach cookie. Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu
ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Regulamin